április 28, 2010

DIÓS, MÁKOS rudak...

Gyakran sütök diós, mákos rudakat. A következő recept nekem be vált, én alakítottam ki így, hogy egy tepsi legyen az egész, (erre a sogornöm Duci azt szokta mondani, hogy una-intruna). De ha megkenem a rudak közt olajjal vagy vajjal nem ragad össze.

Hozzávalók: 500 gr liszt, 1 tojás, 1 rud vaj vagy fél margarin, 2-3 evk cukor, reszelt citrom héj, élesztö, tej. Kevés langyos tejben egy kk cukorral fel fújtatjuk az élesztőt, utána összedolgozzuk az egészet. Kb egy órát kelesztjük.

Töltelék: 250 gr darált dió 5 evk cukor tej, 2-3 percig megfőzzük, ugyan úgy a mákot is 200 gr darált mák 5 evk cukor tej.

A tésztát 4 részre osztjuk kettőbe diót kettőbe mákot teszünk. A tetejét megkenjük kikavart tojás sárgával. Vajazott tepsibe tesszük és barnás pirosra sütjük. Egyszerű és nagyszerű!


április 26, 2010

HABOS TÚROS Kedvesem édesanyjától tanultam ezt a süteményt. Édes is savanykás is laktató is.
A tésztája kelt tészta. Kb 300gr liszt, egy evk zsiradék, 2-3 evk cukor, pici só, egy tojás sárga, élesztő, tej. Összedolgozzuk, hagyjuk míg duplájára kel, elnyújtjuk tepsi nagyságra, elhelyezzük a kivajazott tepsiben. Rá tesszük a következő túró tölteléket:
-5 evk cukrot kikavarunk 2 tojás sárgával bele teszünk 500 gr tehén túrót de lehet több is. Megsütjük. Mikor már majdnem kész:
-a 3 tojás fehérjét felverjük 150 gr cukorral , és ha megsült a tészta rátesszük a tetejére, egy pár percig még visszatesszük a sütöbe, hogy a hab ne ragadjon.
Változatosság kedvéért lehet egy evk kakaót tenni a tésztájához mert különben minden fehér. Mi így szeretjük fehéren :)
Egy derűs megjegyzés a " fehéren" szóról jutott eszembe: áldott emlékű apukám mesélte, hogy magyar világkor nem volt szabad a parasztnak csak úgy árulni a portékáját a piacon, csak ha bejelentette az őrsön. Valakit beárultak, hogy árusította a tejfelt bejelentés nélkül. Be kísérték a csendörök és kérdezték:
-bácsi ugye feketén árulta a tejfelt?
-válasz: én nem, én ilyen fehéren árultam:)

április 19, 2010

KOLOZSVÁRI KÁPOSZTA egyszerű módra, sokáig ÍGY készítettem, de szeretem az egyszerűsitést ahol lehet, kevesebb munka, kevesebb mosogatás :) stb, és mégis kitűnő minőség, íz :). Na szóval én úgy készítem el (ahogy Margit sogornőmtől tanultam), csak abban különbözik, hogy darált disznó húst használok (Kolozsváron a kolozsvári káposztát darált húsból készítik), ( amikor kolozsvári káposztát készítek, mindig eszembe jut, hogy milyen finom kkáposztát készített Német Margit amikor készültünk a Timi és Rebi menyegzőjére:)


Hozzávalók: 4 személyre: kb 2 kg savanyított káposzta, 1 fej vörös hagyma, 750 gr darált hús, egy pohár rizs, olaj, fűszer darált paprika, fekete bors,


A hagymát 2-3 kanál olajban meg dinsztelem, hozzáadom a darált húst fűszerezem ízlés szerint, és addig sütöm míg zsírjára sül, aztán fölengedem fél liter vízzel. álló üveg tepsibe teszek egy rend savanyított káposztát aprost, rá teszem a pohár megmosott rizst, a sült darált húst és a tetejére ismét káposztát (fötlen a rizst is és a káposztát is), alufóliával le fedem és a sütőben 2 óra alatt kész. A fotóra már csak ennyi maradt nagyon szeretjük:)




április 18, 2010

RÁCSOS





Ez is egy egyszerű de nagyszerű sütemény.


Hozzávalók: 400gr liszt, 150gr cukor( én csak felét teszem a cukornak), 1 tojás sárga, egy ev kanál zsiradék( margarin v vaj), 1 kk szódapor, 2 ev kanál méz, szegfűszeg pici so és annyi tej, hogy gyúrható legyen.


Miután összedolgoztuk két részre osztjuk felét elnyújtjuk tepsi nagyságra. A tepsi alját meg vajazzuk belé helyezzük a kinyújtott tésztát megkenjük szilvaízzel (szilva lekvár), a másik felét a tésztának kisujj vékonyra sodorjuk és rácsot formálunk belőle a tetejére. Elömelegitett sütőben 30 perc alatt világos barnára sütjük. Meg lehet szórni vaníliás por cukorral. ( a szilvaízről eszembe jut amikor főztük a szilvaízet réz üstben, éjjel, az nagyon élvezetes volt, részt vettem vagy két ilyen alkalmon, és annak a szilvaíznek az íze különös volt:))


április 09, 2010

TÖLTÖTT KÁPOSZTA PULISZKÁVAL vagy ( sarmalute cu mamaliguta), először 1986 ban ettem a Fekete tenger partján, emlékszem ott töltöttük sogornömmel ( legnagyobbik bátyám felesége) és húgával az augusztus 23 at, és ez tradíciós ünnepi kaja volt. Nekem nagyon tetszett s mivel szeretjük a puliszkát meg jó is egy kis változás, ma is gyakran készítek, mondhatni hetente egyszer főzök puliszkát, vagy sajttal, vagy tejjel, vagy disznó pörkölttel, vagy éppen töltött káposztával. Habár nem sok jó hír jár a puliszkáról, olyat is hallottam, hogy van ahol este fogyasztják és az ágy szélén mert csak annyi erejük lesz tőle, hogy lefeküdjenek :) meg, hogy szegény eledel, de mi annak ellenére szeretjük:).
( azért is felejthetetlen nekem 1986 mert az volt az első alkalom amikor megláttam a Fekete tengert, akkor utaztam először repülővel és ott ért az augusztus 31-i földrengés, ez utóbbit majd még tollhegyre veszem).

április 08, 2010

KATI SZELET Ennek a süteménynek is van 30 egynéhány év történelme, legalábbis amennyire vissza visz az emlékezetem már akkor sütötték a serény menyecskék.
Én az általam bevált változatot írom le, és egy titkot amit anyukámtól tanultam és már nem lesz titok. Valszinü, az eredeti receptben azért volt az úgy, hogy egy lapot össze kellett törni a krémbe mert annak idején nem lehetett kekszet kapni. Így hát a titok, csak három lapot sütök négy helyett, miért morzsoljam össze a lapot, kirakom kekszből a lap méretét és azt teszem a krémbe. Én tea kekszet használok.
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 3 tojás sárga, 1/2 margarin,( 150 gr cukor kellene az eredeti recept szerint de én ahonnan lehet csak húzom a cukrot mivel édes a hab, így hát csak felét teszem) 75 gr cukor, 1 sütőpor, és annyi tej, hogy gyúrható legyen három lapot sütünk.
Krém: 2dc tej, a keksz összemorzsolva, 2 ek lekvár( barack vagy eper), rum, 2 ek kakaó, (150 gr cukor) én csak 100 gr használok, ezeket jól összekavarjuk végül 1/2 vajat teszünk hozzá és a lapokat összerakjuk vele.
Hab: a tetejére a 3 tojás fehérjéből 150 gr cukorral habot verünk gőz felett és rá tesszük.

április 03, 2010

április 01, 2010

KATI SZELET, KISKÜRTÖS, KENYÉR...













...volt a sorrend a sütésben, az előkészítés ellenkező sorrendben történt. Most sül a bárány hús, nálunk ez hagyomány húsvétban bárány sültet fogyasztani. Ha több mindent sütök szeretem előkészíteni és sütni egyiket a másik után, így időt is takarítok és a sütő is kevesebbet fogyaszt mivel csak egyszer kell előmelegíteni.
A receptekkel majd jövök egy másik bejegyzésben, a kati szelet egy régi sütemény, a kiskürtös ez amiről a blog kapta a nevét ( valamikor nagy mennyiségben sütöttem így ünnepek táján, rendezvényekre, menyegzőkre, rendelésre meg stb) tettem egy pár fázis fotót szóval kell némi felszerelés hozzá, de nem nagy dolog.
Aztán majd szombaton festünk tojást is hagyma hajjal csakis hagyma hajjal:) sikeres sütés főzést kívánok mindenkinek:)