november 28, 2010

Black Friday, popcorn maker, pattogatott kukorica...


Black Friday, a thanksgiving (hálaadás) nap utáni péntek. Nagy árengedményt hirdetnek meg a bevásárló központokban.
Én valahogy úgy vagyok evvel, hogy nem azért vásárolok mert valami olcsó, hanem azért mert szükségem van rá (ezt probálom gyerekeimnek is átadni).
Ilyenkor lehet vásárolni dolgokat 10%, 50% sőt 70% kedvezménnyel.
Így jutottam én is hozzá a pattogatott kukorica géphez. $70 helyett $30.
Mindig is szerettem a kakast:) (ahogy nálunk nevezik), gyerek koromban vártam a nagypénteket mert akkor a szomszédban nagy tál kakast pattogtattak az udvaron és én is ettem belőle:), de különösen 10 osztályos koromtól amikor gyomor fekélyt fedeztek föl nálam gyakran volt a vacsorám. Emlékszem akkor milyen nagy szeretettel pattogtatta apukám a rostában a kemence tetején (plattenen:) a kakast. (...és kristály gombát is ittam tizen-huszon éve, ezt Evodiának írom, de nem éreztem semmi különleges hatást).
Sokkal de sokkal finomabb így a pattogatott kukorica mint zacskóban amit a mikróban készítenek elő.
Egészségesebb ropogtatni való is mint a csipsz.
Aztán a mézes kakas, az naaagyon finom:) vagy olvasztott vajjal és sóval.


november 13, 2010

SÜTŐTÖK avagy SQUASH BUTTERNUT vagy ahogy általam ismert DÖBLEC :)

Minden amiben karamelizált cukor van jöhet!
Méghozzá döbleccel ( sütőtökkel)?!

Kedves Íri jobbat sem oszthattál volna meg velem, ugyanis nagyon szeretem a sült döblecet ( sütő tököt).

Köszönöm a receptet, az emailt. Amíg készült az elöirás szerint a sütőtök, nagyon finom illat árasztotta el a konyhát.

Azok a felejthetetlen téli esték idéződtek föl bennem, amikor a kemencébe fa pattogott, kint talán épp havazott és a lerbe sült a finom döblec :), már gyerekként megtanított anyukám, hogy a kásás döblec a finom.

Azóta sem érem be kevesebbel, s mivel itt ritka az olyan sütőtök, hát inkább feladtam.

De a süteményben naaagyon naaagyon finom. Ajánlom nektek is aki szereti a sütő tököt. Az ittenieknek a squash butternut!

november 03, 2010

IVÓ LÉideje van így ősz táján nálunk. Szinte már hagyománnyá vált. Kedvesem hűségesen facsarja a céklát, petrezselymet, sárgarépát, zellert. Reggel korán, még ágyhoz szálltja, éh gyomorra fogyasztjuk. A gyerekeknek is szokott ilyenkor almát facsarni és lop belé a fent említett zöldségekből. Hogy mi megy végbe a szervezetünkben ennek hatására, nem tudni, de "hittel még az ing gomb is segít" (pirula helyett), hallottam egyszer a Hargitán:)

november 01, 2010

KÁPOSZTÁS PALACSINTA


Kelt tésztából készül, akár a lángos.

Fél liter tej, élesztő, épp annyi cukor, hogy az élesztőt felfújtassuk, só, és amennyi lisztet felvesz. Az kb egy fél kg.

Összedolgozzuk, hagyjuk amíg duplájára nő.

Kis cipókat szaggatunk belőle, kis alma nagyságúakat, ebből az adagból kb 20- 25 jön ki. Kézzel kinyújtjuk kerekre, felére rá helyezzük a dinsztelt káposztát egy kanálnyit, másik felét ráfordítjuk és a széleit megnyomkodjuk az ujjunkkal.

Forró olajban sütjük, úgy tesszük az olajba, hogy mindig a felső fele süljön hamarabb, ez általában a fánkra is érvényes.

Nagyon szeretjük. Hétköznapi finomságnak megfelel, egy finom paszuly leves után pláné ha még csülök is van benne :)

De vacsorára is szoktam készíteni, lányomnak szilva lekvárral is, üresen is amire kedvesem tejfelt, sajtot, fokhagymát tesz. Így mindenki ehet kedvére a palacsintából.

Töltelék: egy kisebb fej káposztát meg gyalulunk, meg sózzuk, jól összegyúrjuk, ki facsarjuk a levét, és egy kanál olajban megdinszteljük, borssal fűszerezzük.