január 23, 2011


VERT HÉJÚ KENYÉR, fotó innen


VEKNI


ezt meg kell mutassam. Majdnem félméteres vekni.
A Judit jóvoltából nekem is lett kalács sütő tepsim, de én veknit sütök benne. Élvezem a dagasztó gépet ahogy dolgozik, miközben én éppen ebédelek.
Egyszerű módra készítem, liszt, sós víz, kovász, élesztő, nagyon hasonlít a hajdani sütőkemencében sült, vert héjú kenyérre az íze, főleg ha azon menten megvágjuk a veknit ahogy kisül és a sarkát elosztjuk:)

Milyen is volt a vert héjú kenyér?



ui:



A vert héjú kenyér attól vert héjú, hogy miután kisül, egy pálcával, vagy nagy kés fokával addig veregetik amíg mind le pattan róla a sötétre sült héja. Legalább is az én drága kis falumban ezt így hívták. Utána már nem kellett le vágni a kenyér héját.



...ez utóbbi két bekezdést az internetről másoltam ide, utána néztem ha egyáltalán még valaki ismeri, vagy hallott a VERT HÉJÚ kenyérről:)





január 03, 2011

KITCHEN AID, FRANCIA SALÁTA SONKA SZELETBEN, SALÁTA LEVES TÚROS PULISZKÁVALKár volt eddig nem engedni az angyalnak, hogy hozza ezt a masinát, nem volt helyem ahova tegyem, de ez is úgy van, hogy minden szénás szekérre még fér egy villával:), annak van hely aminek csinálunk helyet. Már majdnem egy éve, hogy sütöm a kenyeret és kézzel dagasztottam, ami nem könnyű szórakozás egy munka nap után.
szilveszteri finomságok egyike,...de volt kocsonya, zakuszka, vinetta, rántott hús, felvágott román specialitásokból, virsli, zöldséges tál, sajtos tál és finom sütemények.
Igen gyakori a saláta leves a Halász konyhán. Ez épp ünnep előtt volt, csináltuk vele a helyet az ünnepi kajáknak. Általában túros puliszkát készítek hozzá, egy falás puliszka, egy kanál leves és így tovább:) Kivételesen a puliszka ezennel Burduf túróval készült. Nagyon finom volt.
...és nem tehetem meg, hogy ne említsem meg a megörökítés kedvéért, otthon a családi háznál bálmossal ettük a saláta levest. Persze amikor annak szezonja volt. DE... lehet készíteni hamis bálmost:)

ITT IS KÍVÁNOK MINDENKINEK AKI IDE BEKUKKANT, NAGYON BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!