július 02, 2010

TÖRT PASZULYHa péntek, akkor tört paszuly volt nálunk, kislány koromban. De nem csak nálunk hanem a faluban még nagyon sok háznál. Ha a kisiskolás fölvette ebéd előtt az iskolás gúnyáját és véletlenül lecsepegtette a tanító tudta, hogy tört paszulyt ebédelt. ( Ugyanis délután jártunk iskolába az alsó tagozat.) Ez a szokás később alább hagyott, de ma is szívesen készítek tört paszulyt, dinsztelt hagymával a tetejére, (mert úgy eredeti, nem kolbásszal :))
Annyit készítek, hogy 1-2 plasztik dobozzal lefagyasztok és amikor megkívánjuk előveszem, nem baj ha nem épp péntek.

Megfőzöm a fehér paszulyt. Hideg vízbe teszem oda főni, és az alatt az idő alatt felforralok még egy fazékba vizet, miután főtt a paszuly 20 percet, leöntöm azt a vizet róla és kicserélem a másik forrásban levő vízzel. ( nem olyan gázos a paszuly ettől a művelettől:))

Sózom ízlés szerint, miután megfőtt ( és a gyors főzés érdekében, pár órát beáztatom a paszulyt) megtöröm krumpli törővel. Régen áttörtük laska szűrön de most már az egyszerűsítés érdekében jól jól megtöröm és úgy is nagyon finom.

Olajba pirítok egy nagy fej hagymát miután üveges lett leveszem a hőről szórok bele fűszer paprikát, sót fekete borsot és egy pici vizet.

Savanyúsággal fogyasztjuk ha van savanyú káposzta, kovászos uborka vagy friss zöldséggel.

3 megjegyzés:

  1. Nalunk is ez volt a szokas.Ilyenkor szokott anyukam is mosni.Amig a paszuly lassan fott.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom, foleg ha van friss szalonna,lesutve ,aztan joetvagyat mindenkinek.

    VálaszTörlés
  3. ma én is tört paszujt főztem és nagyon finom! savanyú káposztával ettük és sült hagymával!!!

    VálaszTörlés