február 28, 2011

OSTYÁS
Amikor elkészítettem egy óriás tepsivel (45X 32 cm), nem gondoltam, hogy nem sikerül le fotózni, csak az utolsó szeletet.
Elég régtől ismert sütemény. Kiadós.

Én igazán azért nem szerettem készíteni, mert nagyon édes az eredeti receptje. Aztán a sógornőm Margit kísérletezett rajta, és sikerült átalakítani a receptet, kevesebb cukor felhasználásával. Így én is kedvet kaptam hozzá.

Azért tüntettem föl a tepsi méretét, nehogy megijedjetek a tojások számától.

Aki kisebb tepsit használ, könnyű kiszámítani az arányt.

Hozzávalók a piskótához:

15 tojás fehérje,

14 kanál cukor,

2 csésze darált dió,

9 csapott kanál liszt.

Felverjük a tojás fehérjét a cukorral, a darált diót és végül a lisztet könnyedén belekavarjuk.

Zsírozott lisztezett tepsibe sütjük.

Szükséges hozzá még 2 ostya lap, tepsi nagyságú.

Krém:

15 tojás sárga,

8 kanál tej,

14 kanál cukor, ezeket sűrűre főzzük gőz fölött.

Kavargatjuk míg teljesen kihűl.

2 vajat (40 dkg) habosra kikavarunk, és össze keverjük a kihűlt főzött krémmel.

Összerakjuk: egy ostya lap, krém, piskóta lap, krém és végül ostya.

Hideg helyen tároljuk.



ui: Most olvasom a recepten amit a sógornőm adott, hogy " 2 napig hideg helyen tarjuk letakarva", hoppá, ezt nem tartottam be, hűtőben tartottam de 2 nap alatt elfogyott:)




3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, ha két nap alatt elfogyott akkora adag :) Én sem sütöttem már nagyon régen...

    VálaszTörlés
  2. ilyen süti volt vasárnap Lónán is. valóban nagyon finom süti. nagyon ügyes vagy Johanna.

    VálaszTörlés
  3. Én minden sütiből "lopok" el cukrot, különösen krémbe csak felét teszem az adagnak, és sikerül. Sanyi legkedvencebbje az ostyás...

    VálaszTörlés