október 17, 2010

DERELYE & SZILVÁS GOMBÓC

A múlt hetekben, ilyen ritka finomságokat evett a szánk:).

( A szülőfalumban van egy kedves szomszédom aki gyakran adta az ötletet amikor csak úgy kérdezte, hogy "Enne a szád szilvaizes derelyét?")

1 az 1ben nekiláttam laskát gyúrni, gép hiányában.

Forradalom előtti idők idéződtek fel bennem, a gépek nélküli világ.


és nyújtottam a laskát, nyújtottam... akárcsak menyegzőkön,(szép emlékek:)
a derelye vágó is egy mű tárgy,a " 40es évekből"

szóval én a derelyét a következő adag szerint gyúrom össze:

fél kg liszt,

2 tojás + 3 tojásnak megfelelő víz,

Laska tésztát gyúrok,

a kinyújtott laska felére ráteszem a szilva lekvárt kiskanálból jó kés hegynyit sorban kb két ujjnyira, a másik felét ráborítom, megnyomogatom a sorok közt, és derelye vágóval ki vágom.

Forrásban levő sós vízben teszem, miután felfőtt 3 percet főzöm.

Prézlibe forgatom, fa héjas cukorral fogyasztjuk.


Szilvás gombóc kelt tésztából.

Amióta kedves sogornőm Margit megtanított, hogy kell szilvás gombócot kelt tésztából készíteni, azóta nem készítem krumplisan. Sokkal de sokkal finomabb kelt tésztából.

Az adagtól függ, 50 gombóc kb félkiló lisztből, 100 gombóc 1 kg liszt, ( le is lehet fagyasztani, ha marad:))

Hozzávalók: liszt, tojás, tej, kevés cukor, só, élesztő, szilva, ha lehet besztercei:)




1 megjegyzés:

  1. ...nahat kishugom!minden elismeresem!!!...hogy te igy nyujtod a derelye-laskat?...legkozelebbi ajandekom egy nyujtogep:))))mindenesetre megkivantam a derelyet es a szilvasgombocot! (szilvaized van?mert sanyi fozott!)....ami azt illeti,Margittol van mit tanulnunk!Puszi nektek!

    VálaszTörlés