április 26, 2010

HABOS TÚROS Kedvesem édesanyjától tanultam ezt a süteményt. Édes is savanykás is laktató is.
A tésztája kelt tészta. Kb 300gr liszt, egy evk zsiradék, 2-3 evk cukor, pici só, egy tojás sárga, élesztő, tej. Összedolgozzuk, hagyjuk míg duplájára kel, elnyújtjuk tepsi nagyságra, elhelyezzük a kivajazott tepsiben. Rá tesszük a következő túró tölteléket:
-5 evk cukrot kikavarunk 2 tojás sárgával bele teszünk 500 gr tehén túrót de lehet több is. Megsütjük. Mikor már majdnem kész:
-a 3 tojás fehérjét felverjük 150 gr cukorral , és ha megsült a tészta rátesszük a tetejére, egy pár percig még visszatesszük a sütöbe, hogy a hab ne ragadjon.
Változatosság kedvéért lehet egy evk kakaót tenni a tésztájához mert különben minden fehér. Mi így szeretjük fehéren :)
Egy derűs megjegyzés a " fehéren" szóról jutott eszembe: áldott emlékű apukám mesélte, hogy magyar világkor nem volt szabad a parasztnak csak úgy árulni a portékáját a piacon, csak ha bejelentette az őrsön. Valakit beárultak, hogy árusította a tejfelt bejelentés nélkül. Be kísérték a csendörök és kérdezték:
-bácsi ugye feketén árulta a tejfelt?
-válasz: én nem, én ilyen fehéren árultam:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése