április 09, 2010

TÖLTÖTT KÁPOSZTA PULISZKÁVAL vagy ( sarmalute cu mamaliguta), először 1986 ban ettem a Fekete tenger partján, emlékszem ott töltöttük sogornömmel ( legnagyobbik bátyám felesége) és húgával az augusztus 23 at, és ez tradíciós ünnepi kaja volt. Nekem nagyon tetszett s mivel szeretjük a puliszkát meg jó is egy kis változás, ma is gyakran készítek, mondhatni hetente egyszer főzök puliszkát, vagy sajttal, vagy tejjel, vagy disznó pörkölttel, vagy éppen töltött káposztával. Habár nem sok jó hír jár a puliszkáról, olyat is hallottam, hogy van ahol este fogyasztják és az ágy szélén mert csak annyi erejük lesz tőle, hogy lefeküdjenek :) meg, hogy szegény eledel, de mi annak ellenére szeretjük:).
( azért is felejthetetlen nekem 1986 mert az volt az első alkalom amikor megláttam a Fekete tengert, akkor utaztam először repülővel és ott ért az augusztus 31-i földrengés, ez utóbbit majd még tollhegyre veszem).

5 megjegyzés:

  1. Na ez nem semmi. Akkor mi is ott voltunk a tengeren, naszuton. Biztos,hogy ugyanakkor, mert ott ert a foldrenges bennunket.Talan lattuk is egymast??? ki tudja. A puliszkat a toltott kaposztaval sose hallottam de ki fogom probalni, mert mind kettot nagyon szeretjuk.
    Udv nektek es aldott hetveget.

    VálaszTörlés
  2. Mi is udvozlunk es kivanunk jo hetveget Isten aldasaval.
    Eforie Nord-on voltunk az Union hotelben szallasolva:) Johanna.

    VálaszTörlés
  3. Szia Johanna!
    Nagyon jol nez ki, de soha nem ettuk a kettot meg egyutt! En is gyakran csinalom a puliszkat mert Sanyi nagyon szereti. En feta cheese-el es tejfollel, vagy majjal szoktam csinalni. Koszi szepen az otlettet! Kriszti

    VálaszTörlés
  4. Az ágyszélen evésen jót nevettem.
    Szerintem, inkább azok nézik le a puliszkát akik "málékenyeren" nőttek fel. Azok nagyon örültek a búzának miután lett belőle elég. Én a puliszkát NAGYON szeretem de mivel a férjem nem osztja ezt a rajongásom azt hiszem a tíz évünk alatt mindössze 2x főztem. Pocaklakóim kívánságára.
    Amúgy aki azt mondja nincs ereje a puliszkától jó ha tudja, hogy a kukorica eléggé hízlal... legalábbis a "koplalótáblázatok" szerint!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi, de latom a csipospaprika sem maradhat el...

    VálaszTörlés