március 21, 2010

NÉGER KOCKA Ez is egy régi sütemény féleség. Emlékek is fűznek hozzá. Amikor fiatalok voltunk (most sem vagyunk öregek:)),vasárnaponként összegyűltünk a fiatalok és viccesen meg is kérdeztük, hogy "mit sütöttél?" Olyan sikeresen a néger kockát senki sem tudta sütni mint Jakab Ilonka (csobán ilonka). Most is gyakran eszembe jut.
Ha történetesen szombati nap beszélek nővéremmel (nusival) és még nem döntöttem el, hogy mit sütök akkor megszoktam kérdezni, hogy " mit sütöttél, hogy én is azt süssek!" Mire az óra eltolódás!?.Így szoktam rá újabban a néger kockára de már nem a hajdani recept alapján, hanem a nővérem által bevált adag szerint: 1 rúd vaj (12dkg), 10 dkg cukor, 2 nagy kanál kakaó, 4 tojás sárga, 2,5 dl tej 25 dkg liszt, 1 kk sütőpor. Ki kavarjuk a vajat a cukorral utána hozzá adjuk a többi hozzájárót, ki vajazott lisztezett tepsibe sütjük.
Hab: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, felverjük hidegen ( nem gőz felett). Rá tesszük a kisült tésztára és pár percre vissza tesszük a forró lerbe (tűzhely sütője). Csokoládé glazúrt vagy csoki reszeléket teszünk a tetejére.
:) most csak azon gondolkozok, hogy itt hogy lehetne ezt elnevezni mert a neve sértő:), fekete kocka?!:)
ui: leírtam ugyan pontosan dekára de én mindent kanállal mérek +/- 0,01% eltéréssel de ha elfogy akkor jó volt:) és mindig elfogy:-)

2 megjegyzés: