március 20, 2010

SAVANYÚ KÁPOSZTA Nincs mindenkinek lehetősége ősszel káposztát savanyítani nagy tételben, én is a kevésbé szerencsések közé tartozom ebből a szempontból. De azért ahányszor megkívánjuk akár savanyúságnak, akár kolozsvári káposztának, mind annyiszor savanyítok káposztát. Három nap alatt kész, és nagyon finom a frissen savanyított káposzta. Meggyalulom a káposztát, belé teszem egy üveg kantába, vagy egy nagyobb műanyag vederbe, lenyomkodom és sós vizet öntök rá. 1 liter vízhez 2 kanál sót teszek és mielőtt rá öntöm a káposztára fölmelegítem. Ízesítőként kaprot, csombordot(? tudom nem mindenütt ismerős) és szemes borsot teszek az edény aljára vagy a káposzta tetejére. Egy porcelán tányért teszek a tetejére lefordítva, hogy tartsa a káposztát a levében. A gyors egyenlő savanyításnak az a titka, hogy naponként egyszer vagy kétszer leöntjük a levet a káposztáról és visszaöntjük. Hűtőben sokáig eláll, töltött káposztához is lehet aprosnak használni az izét meg adja. Kitűnő tört paszullyal fogyasztani, a levét házi zsíros kenyérrel. Yami...sok benne a C vitamin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése