március 25, 2010

KOCSONYA

Elmúlt már a kocsonya szezon, de ahányszor disznó combot veszünk csontostól, bőröstől a csontból és bőrből kocsonya készül. A csonton persze hagyunk egy kis húst is úgy finom a kocsonya. Ahhoz, hogy tiszta áttetsző legyen a leve nagyon lassan kell főzni és sokáig. Elhelyezzük a csontot, bőrt, húst a fazékban annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, de nem többet. Mikor felfőtt teszünk belé sót ízlés szerint 2,5 l vízhez kb 3 kk, hab szedővel leszedjük a habját,dobunk belé 2-3 gerezd fokhagymát egy pár szem fekete borsot és be állítjuk a lángot alatta úgy, hogy csak egy egy buborékot dobjon, de ne álljon el a fövése. 4 órát főzzük.

Forrón kirakjuk üveg tálba, eltávolítjuk a csontot és a levét leves szűrön keresztül öntjük rá.

Én mindig teszek egy kisebb tányérba is mert nem tudjuk ki várni, hogy a nagy adag megmeredjen annyira szeretjük. Fogyasztáskor darált fűszer paprikát, őrölt fekete borsot szórunk a tetejére és csípős paprikát is fogyasztunk hozzá. Hát ennyi:) Szóval vacsorára kocsonya aztán a jövőhéten kezdjük a tavaszi méregtelenitő kúrát.

1 megjegyzés: