március 18, 2010

NUDLI


Ma estére nudlit készítettem. Általában amikor rakott krumplit készítek, főzök egy pár krumplival többet és megvan a vacsora vagy a következő napi ebédhez a desszert. Na meg a vasárnap déli krumpli püré is ha megmarad hétfőre nudli formájában végzi. Nem tudom mennyire közismert, a mi vidékünkön (Kalotaszegen) annak idején amikor gyerekek voltunk édesanyám gyakran készítette valószínű szegény eledel volt, de mi nagyon örvendtünk neki. Egyszerű mint a pofon (nagynénémnek Szilágyi Dezső feleségének volt a mondása, ö már nincs köztünk) az elkészítése, főleg ha az 'embernek' (asszonynak) van egy nagy lánya aki segít:) Megfőzzük a krumplit hajában, megpucoljuk a hajától, átnyomjuk krumpli törőn és összegyúrjuk liszttel. Ahány krumpli (közepes méretű) annyi púpozott nagykanál liszt. A formázása látszik a fenti foton. Forrásban lévő sós vízbe tesszük mikor feljött a tetejére még főzzük 1-2 percet és leszűrjük. Közben olajban megpirítunk néhány kanál ( kb a krumplik száma szerint) prézlit, össze rázzuk a prézlivel, fogyasztás előtt fahéjas cukorral megszórjuk. étvágyat hozzá.

2 megjegyzés:

  1. O DE FINCSI ...szep gyermekkorra emlekszek vissza.

    VálaszTörlés
  2. Na, a megírt szövegem elúszott.
    Nem tudom hogy nem láttam ezt a blogod eddig...
    Ma találkoztam a NAGY fiaddal, honnan vettem a bátorságot hogy tegezzelek fogalmam sincs!
    Remélem jól érzi magát itthon.
    Áldott Ünnepet nektek.

    VálaszTörlés