március 28, 2010

IVÓ LÉ

Ez lenne amit a következő 10 nap, reggel fogyasztunk éh gyomorra, írtam már róla az előbbi bejegyzéseim egyikében ( new yorkiaknak, a zöldséget a 14 es utcából a termelöktől vásárolta kedvesem). Az alap zöldségekhez lehet tenni gyümölcsöt is. Mi simán fogyasszuk gyümölcs nélkül. Azt tapasztaltam, hogy olyan sok a vitamin benne, hogy fogyasztása után nem is vagyok éhes. Tehát jöhet a cékla, zeller, petrezselyem...


március 26, 2010

KASZÁS LEVES

Hasonló, mint amit a piros-konyhán láttam nem tudom miért nevezik kaszás levesnek, ezt még meg kell tudakozzam anyukámtól ( lehet, hogy helyhez kötődik a neve), de ha valaki tudja meg mondhatja:). Attól különbözik a Piroskáétól, hogy én nem teszek bele rántást csak miután meg van a leves és egy kicsit hűlt, egy tojást felverek villával, egy fél pohár tejfelt kavarok bele és a levessel összekavarom. A levesbe főzök rizset is ahány liter annyi kanál rizs, ha van kéznél egy kis bacon abból is vágok belé és a rántottába sem teszek lisztet csak ahogy szoktam a rántottát készíteni, annyi tojásból készítem ahány liter leves, ha kész a rántotta felvágom kockára és akkor teszem a levesbe mikor már a bacon, rizs megfőtt, ecettel savanyítom. Könnyű és hamar megvan!

március 25, 2010

KOCSONYA

Elmúlt már a kocsonya szezon, de ahányszor disznó combot veszünk csontostól, bőröstől a csontból és bőrből kocsonya készül. A csonton persze hagyunk egy kis húst is úgy finom a kocsonya. Ahhoz, hogy tiszta áttetsző legyen a leve nagyon lassan kell főzni és sokáig. Elhelyezzük a csontot, bőrt, húst a fazékban annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, de nem többet. Mikor felfőtt teszünk belé sót ízlés szerint 2,5 l vízhez kb 3 kk, hab szedővel leszedjük a habját,dobunk belé 2-3 gerezd fokhagymát egy pár szem fekete borsot és be állítjuk a lángot alatta úgy, hogy csak egy egy buborékot dobjon, de ne álljon el a fövése. 4 órát főzzük.

Forrón kirakjuk üveg tálba, eltávolítjuk a csontot és a levét leves szűrön keresztül öntjük rá.

Én mindig teszek egy kisebb tányérba is mert nem tudjuk ki várni, hogy a nagy adag megmeredjen annyira szeretjük. Fogyasztáskor darált fűszer paprikát, őrölt fekete borsot szórunk a tetejére és csípős paprikát is fogyasztunk hozzá. Hát ennyi:) Szóval vacsorára kocsonya aztán a jövőhéten kezdjük a tavaszi méregtelenitő kúrát.

március 22, 2010

Three day pickles! 3 nap-os savanyú káposzta! Közben megsavanyodott a káposztám, nem mondom ez alatt az idő alatt amikor le öntöttem a levét és vissza öntöttem volt egy kis bűz a konyhámban, de megérte. Nagyon finom+olcsón jöttem ki vele, még ha nem is vennénk figyelembe, hogy a káposztát St Patrick's day-en szerezte be nekem Márton bátyám olcsón (az Íreknek tradicionális eledelük, ilyenkor olcsó a káposzta). Kb 50 cents-be került egy fej káposzta. Ami azt jelentené, hogy máskor 59 cents 1 pound (0.45 kg).
Ja és mindjárt elfelejtem a csuporban káposzta lé van szívesen adnám Timi barátunknak...

A csípős paprika nem véletlen lóg ott a foton, nagyon szeretjük és ráadásul egészséges fogyasztani.

március 21, 2010

NÉGER KOCKA Ez is egy régi sütemény féleség. Emlékek is fűznek hozzá. Amikor fiatalok voltunk (most sem vagyunk öregek:)),vasárnaponként összegyűltünk a fiatalok és viccesen meg is kérdeztük, hogy "mit sütöttél?" Olyan sikeresen a néger kockát senki sem tudta sütni mint Jakab Ilonka (csobán ilonka). Most is gyakran eszembe jut.
Ha történetesen szombati nap beszélek nővéremmel (nusival) és még nem döntöttem el, hogy mit sütök akkor megszoktam kérdezni, hogy " mit sütöttél, hogy én is azt süssek!" Mire az óra eltolódás!?.Így szoktam rá újabban a néger kockára de már nem a hajdani recept alapján, hanem a nővérem által bevált adag szerint: 1 rúd vaj (12dkg), 10 dkg cukor, 2 nagy kanál kakaó, 4 tojás sárga, 2,5 dl tej 25 dkg liszt, 1 kk sütőpor. Ki kavarjuk a vajat a cukorral utána hozzá adjuk a többi hozzájárót, ki vajazott lisztezett tepsibe sütjük.
Hab: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, felverjük hidegen ( nem gőz felett). Rá tesszük a kisült tésztára és pár percre vissza tesszük a forró lerbe (tűzhely sütője). Csokoládé glazúrt vagy csoki reszeléket teszünk a tetejére.
:) most csak azon gondolkozok, hogy itt hogy lehetne ezt elnevezni mert a neve sértő:), fekete kocka?!:)
ui: leírtam ugyan pontosan dekára de én mindent kanállal mérek +/- 0,01% eltéréssel de ha elfogy akkor jó volt:) és mindig elfogy:-)

március 20, 2010

SAVANYÚ KÁPOSZTA Nincs mindenkinek lehetősége ősszel káposztát savanyítani nagy tételben, én is a kevésbé szerencsések közé tartozom ebből a szempontból. De azért ahányszor megkívánjuk akár savanyúságnak, akár kolozsvári káposztának, mind annyiszor savanyítok káposztát. Három nap alatt kész, és nagyon finom a frissen savanyított káposzta. Meggyalulom a káposztát, belé teszem egy üveg kantába, vagy egy nagyobb műanyag vederbe, lenyomkodom és sós vizet öntök rá. 1 liter vízhez 2 kanál sót teszek és mielőtt rá öntöm a káposztára fölmelegítem. Ízesítőként kaprot, csombordot(? tudom nem mindenütt ismerős) és szemes borsot teszek az edény aljára vagy a káposzta tetejére. Egy porcelán tányért teszek a tetejére lefordítva, hogy tartsa a káposztát a levében. A gyors egyenlő savanyításnak az a titka, hogy naponként egyszer vagy kétszer leöntjük a levet a káposztáról és visszaöntjük. Hűtőben sokáig eláll, töltött káposztához is lehet aprosnak használni az izét meg adja. Kitűnő tört paszullyal fogyasztani, a levét házi zsíros kenyérrel. Yami...sok benne a C vitamin.

március 19, 2010

MÁLÉ VAGY KUKORICA KENYÉR VAGY corn bread

Itt nagyon közismert a corn bread azaz kukorica kenyér. Éttermekben szolgálják nem desszertként de az íze édes. BBQ oldalas és egyéb sült húsokkal. Én csak a málé megnevezésnél maradok, és mi desszertként fogyasztjuk. Akkor is sokat sütöttem amikor a gyerekek kapták az aludt tejet az iskolában, összegyűlt 4-5 pohárral és málét készítettem belőle. Reggel, este egy pohár tejjel nagyon finom, és egyszerű az elkészítése.

Hozzávalók: 1 rúd vaj vagy egy fél ráma margarin, 5-6 kanál cukor, pici só, 3-4 csésze aludt tej vagy joghurt, és 3-4 csésze málé liszt(kukorica liszt, ha lehet a finomabb őrlés) 1 kiskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: a vajat kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk az aludt tejet, sót, szódabikarbónát és végül a málé lisztet.

Vajazott lisztezett tepsibe tesszük és elő melegített lerben addig sütjük ameddig a széle világos barna lesz. Miután megsült egy fél pohár tejben elkavarunk egy zacskó vanília cukrot és a tetejére öntjük. Jó étvágyat.

március 18, 2010

NUDLI


Ma estére nudlit készítettem. Általában amikor rakott krumplit készítek, főzök egy pár krumplival többet és megvan a vacsora vagy a következő napi ebédhez a desszert. Na meg a vasárnap déli krumpli püré is ha megmarad hétfőre nudli formájában végzi. Nem tudom mennyire közismert, a mi vidékünkön (Kalotaszegen) annak idején amikor gyerekek voltunk édesanyám gyakran készítette valószínű szegény eledel volt, de mi nagyon örvendtünk neki. Egyszerű mint a pofon (nagynénémnek Szilágyi Dezső feleségének volt a mondása, ö már nincs köztünk) az elkészítése, főleg ha az 'embernek' (asszonynak) van egy nagy lánya aki segít:) Megfőzzük a krumplit hajában, megpucoljuk a hajától, átnyomjuk krumpli törőn és összegyúrjuk liszttel. Ahány krumpli (közepes méretű) annyi púpozott nagykanál liszt. A formázása látszik a fenti foton. Forrásban lévő sós vízbe tesszük mikor feljött a tetejére még főzzük 1-2 percet és leszűrjük. Közben olajban megpirítunk néhány kanál ( kb a krumplik száma szerint) prézlit, össze rázzuk a prézlivel, fogyasztás előtt fahéjas cukorral megszórjuk. étvágyat hozzá.

március 17, 2010

Tudtátok, aki vas hiányos vér szegénységben szenved, hogy a vas tablettát narancs lével (vagy valami savanyú folyadékkal) kell lenyelni éh gyomorra evés előtt félórával (mert akár csak a természetben, a sav oldja a vasat). :) Az info, egy Mo-i hematológustól. Saját bőrömön tapasztaltam:(

március 14, 2010

CÉKLA savanyúság




Gyakran készítek cékla savanyúságot. Sütőm a céklát a lerben( nem mikróban), hogy minden kis csepp természetes színt megmentsek. Függ az adagtól, egy liter vizet felforralok, teszek belé köménymagot főzöm 3 percig. Miután kihűlt só, cukor, ecettel izesitem. A megsült céklát meghámozom, majd szeletekre vágom, vagy lehet reszelni is. Ráöntöm az elkészített levet, aki szereti tormát is reszelhet hozzá.
A cékláról még annyit, hogy nagyon jó méregtelenitő hatása van. Gyümölcs centrifugával ki csavarjuk a levét petrezselyem és zellerrel együtt. 70, 15, 15%ban. 10 napos kúrát lehet csinálni reggel éh gyomorra fogyasztani egy pohárral. Évek óta alkalmazzuk ezt a kúrát és kedvesem az elkészítője. Legalább évente egyszer de lehet kétszer is. Ősszel és tavasszal.

március 12, 2010



Ezek a friss fotók, a friss kenyérről.


HÁZI KENYÉR

Ezt a kenyeret a múlthéten pénteken sütöttem. Itt ugyan is nagyon drága a kenyér. Ha megveszem a hozzávalókat és megsütöm, sokkal jobban kijövök, és ráadásul finomabb is. Meg az a kellemes illat ami elárasztja a lakást amikor a kenyér sül, már az megéri, hát az íze:)..... Amikor írom ezeket a sorokat a lerben ( tűzhely sütője), éppen sül egy hasonló kenyér mint amilyen a fotón látható.

A sajátos adag szerint: 2 kg liszt, só, langyos víz, élesztő, kovász. Kb 3 kg a kisült kenyér ebből az adagból. Elvágom négy részre és hüttöben tárolom, fogyasztásig. Mindig csak egy "fertályt" negyedet, veszek elő.